Cavalcada de reis 2016

L’objectiu d’aquest text és donar a conèixer la voluntat dels Geganters de fer créixer el patrimoni cultural de la nostra població, sense ànim d’ofendre ni atacar ningú.

Vam presentar la proposta d’iniciar una nova tradició que té lloc en moltes altres poblacions: la de donar en mà la clau que obre totes les cases del poble a ses majestats els reis d’orient; ritual que fins ara quedava reservat pel honorable rei Carnestoltes. Donat que l’Altemir, el gegant de la vila, porta unes claus vam pensar que seria bonic i especial que fossin aquestes les claus que representessin la unió del nostre poble car és un element amb el qual els altres pobles no compten. La idea els va agradar i per primer any l’alcalde donarà les claus als reis però no ens deixen ser-hi ni tampoc tenen previst demanar-nos-les per tal de, almenys simbòlicament, perpetuar la llegenda que diu que l’Altemir custòdia les claus del nostre poble.

La proposta era que l’Altemir els esperés a la plaça on, un cop dalt l’escenari, s’hi aproparia i l’alcalde faria els traspàs de les claus. Tot i l’aprovació per part de la regidoria de cultura, l’entitat organitzadora, de qui, cal dir-ho, admirem la seva tasca cultural en el poble; ens ha negat la participació donant-nos només un únic motiu: el gegant restaria protagonisme als reis.

La nostra intenció no és la de tenir el protagonisme: ni el volem ni compartim el diagnòstic. Les grans cavalcades són plenes de diverses comparses que ningú considera que restin protagonisme als reis. Gegants en una cavalcada no és un acte novedós, car són vàries les poblacions del principat en les que hi participen les figures de cultura popular per tal de fer més nostrada la desfilada. A Premià de Dalt mateix, on la peculiaritat del tracte personalitzat amb els infants fa de la diada un dia molt especial; també aquí es busquen estratègies per a fer més rica la festa, amb tabalers i personatges de disney que no són considerats un destorb.

És una llàstima que en un poble on la cultura popular és tan escassa, es bloquegin noves iniciatives que podrien engrandir el nostre patrimoni festiu. Davant la negativa d’uns i la inacció del consistori, només en queda resignar-nos i seguir treballant per a què els gegants esdevinguin un símbol d’identitat del poble de Premià, tasca que no és fàcil en un poble sense aquesta tradició. Amb deu anys s’ha fet molta feina, però en caldran més per arrelar-la. Creiem que el teixit associatiu es fa fort generant complicitats i ho demostrem col·laborant amb tots aquells que ens ho demanen i generant noves idees que, poc a poc, anireu coneixent.

Bona nit de reis a tots!!

Geganters de Premià de Dalt

Comparteix