El President Mas presenta l’acord històric que fixa la data i una pregunta clara i inclusiva per a la consulta

Acord històric.
Totes les forces polítiques del Parlament de Catalunya que donen suport a la celebració de la consulta encapçalades pel President Mas han presentat l’acord històric al qual han arribat per fixar la data i la pregunta de la consulta. Des de CiU volem mostrar la nostra satisfacció i emoció davant d’aquest dia històric que dóna resposta a la voluntat que els ciutadans de Catalunya van expressar de forma molt majoritària a les eleccions d’ara fa poc més d’un any.

Una majoria molt sòlida.
Aquest acord compta amb una majoria molt àmplia del Parlament de Catalunya (87 dels 135 diputats) i que exemplifica la gran majoria que existeix a la societat catalana a favor del dret a decidir i de la convocatòria d’una consulta.

Vol que Catalunya esdevingui un Estat? I independent?
L’acord al qual han arribat les forces polítiques fixa que la pregunta que hauran de respondre els ciutadans a la consulta serà una pregunta encadenada, dues preguntes en una. La primera pregunta serà: “Vol que Catalunya esdevingui un Estat?” i com a opcions de resposta hi haurà el Sí i el No. En cas de resposta afirmativa a aquesta pregunta, la segona pregunta serà: “Vol que aquest Estat sigui independent?” on com a opcions de resposta també hi haurà el Sí i el No.

Pregunta clara i inclusiva.
Amb aquesta fórmula els partits han fixat una pregunta clara i inclusiva que permetrà que tots els ciutadans puguin sentir-se representats a la consulta i expressar democràticament la seva opinió. Tots aquells ciutadans que desitgin un canvi d’estatus de Catalunya podran expressar-ho a la consulta com també podran expressar-se aquells que vulguin que el canvi d’estatuts sigui en forma d’Estat independent.

Diumenge 9 de novembre de 2014.
L’acord al qual han arribat les forces polítiques fixa que consulta se celebrarà el diumenge dia 9 de novembre de 2014, complint així amb el compromís que va adquirir el President Mas de celebrar la consulta durant l’any 2014. Els partits polítics ha considerat que aquesta era la data més convenient per a l’èxit d’aquest procés democràtic. Amb la data ja fixada, hi haurà temps a partir d’ara perquè les institucions catalanes i les institucions espanyoles negociïn la forma de fer aquesta consulta d’acord amb els marcs legals existents.

Inici de les negociacions amb les institucions espanyoles.
Els partits polítics signants de l’acord han anunciat que de forma imminent des del Parlament de Catalunya s’impulsaran les iniciatives oportunes per traslladar a l’Estat les nostres peticions per a fer la consulta. Avui una gran majoria de les forces del Parlament de Catalunya, malgrat tenir ideologies en alguns casos molt diferents, hem estat capaços de posar-nos d’acord amb tot allò que fa referència al dret a decidir i a la celebració de la consulta. Ara esperem que l’Estat espanyol escolti el clam pacífic i democràtic del poble de Catalunya i faciliti que pugui expressar-se a les urnes com passarà en altres països de la Unió Europea.

L’absència del PSC.
Ens hauria agradat que en aquest gran acord també hi fos el PSC, però malgrat tots els esforços que s’han fet això no ha estat possible. Des de CiU reiterem que la porta està oberta per aquells que vulguin sumar-se a aquesta àmplia majoria a favor del dret a decidir i de la celebració de la consulta.

Fer-ho bé per fer-ho possible.
Hi havia algunes veus que auguraven el fracàs d’aquest procés a l’hora de fixar la pregunta, no ha estat així. Amb discreció, tenacitat, voluntat i alçada de mires les forces polítiques favorables al dret a decidir amb el President Mas al capdavant hem estat capaços d’arribar a un gran acord. Hem fet les coses bé i per això aquest acord ha estat possible. Des de CiU volem agrair l’actitud positiva i constructiva de totes les forces polítiques que han participat d’aquest acord.

Comparteix